ORGANISATIE

Organisatie

  • Inleiding

    Het basisprincipe


    Tussen 1978 en 1990 wordt judovereniging Hei-Sei-Do Klimmen regelmatig bezocht door Britse judoclubs. Deze clubs kwamen hier niet alleen om aan wedstrijden deel te nemen maar vooral ook om hier te trainen. Kennismaken met de verschillende manieren van judoën op het vasteland. In 1984 kreeg Hub Errens junior van een drietal Engelse judoclubs de uitnodiging om een aantal gasttrainingen te verzorgen in Engeland. Deze nam hij aan en eind 1984 vertrok hij naar Engeland, geassisteerd door broer Jan Errens en CIOS stagiair Herman Verhagen . Tijdens dit bezoek ontstond het idee om met diverse judoka's te gaan trainen in Engeland. "s Avonds werden de judolessen verzorgd en overdag werd gekeken waar men kon trainen, overnachten, enz. Thuis werd binnen Hei-Sei-Do Klimmen gekeken welke judoka's mee konden gaan. Al gauw bleek dat met alleen judoka's van Hei-Sei-Do Klimmen de bus niet vol te krijgen was. Er werd gezocht naar samenwerking met andere judoverenigingen en sportscholen om de reis toch te kunnen laten doorgaan. Uiteindelijk lukte het om een bus (bijna) vol te krijgen. Organisatorisch kwam er echter meer om de hoek kijken dan men dacht. Hub Errens junior kreeg toen hulp van Rien Bol (Mayo Yama Heksenberg) en Ton Standaard (Nipponsport Heerlen). In 1986 was het uiteindelijk dan zover: diverse Limburgse judoka's gingen op Judo-stage naar Engeland. Na terugkomst werd er een evaluatie gehouden en werden een aantal conclusies getrokken. Als men een zulk soort stage wil organiseren met alleen maar deelnemers van de eigen vereniging, dan is dit bijna onmogelijk. Ook is het moeilijk om voldoende medewerkers te vinden binnen de eigen vereniging of sportschool. Wil men iets succesvol organiseren, dan zal men op een of andere manier moeten samenwerken, vooral als men iets extra's aan de judo-activiteiten wil toevoegen. Dit is het basisprincipe waaruit het beleid van stichting Judo Ryu Limburg is opgebouwd:

    Samenwerken.

  • Stichting Samenwerkingsverband Judo Limburg (SWV)

    In 1991 en 1992 zijn er tussen Judoclub Brunssum, Judovereniging Voerendaal en Hei-Sei-Do Klimmen een aantal gesprekken gevoerd, met als doel te gaan samenwerken om grotere projecten te kunnen realiseren. Na een jaar van voorbereiding werd in september 1994 de stichting Samenwerkingsverband Judo Limburg (SWV) opgericht. De drijvende krachten achter deze stichting zijn, voorzitter Ernst de Lange, vice voorzitter Peter Scheen, secretaris Ton Boesten en penningmeester Bertien Franssen. Hub Errens junior voorzag dit bestuur van advies. Eind 1994 verliet judoclub Voerendaal het samenwerkingsverband, omdat het resultaat niet aan hun verwachting voldeed.


    Er werden de volgende activiteiten georganiseerd:


    - onderlinge teamwedstrijden

    - gezamenlijke randori trainingen

    - trainingsstage in Engeland en de laatste jaren in Oostenrijk.

    - een gezamenlijke seizoensafsluiting

    - Japanse dag

    - trainingskamp in het park in Klimmen (tentenkamp)



    Deze activiteiten werden georganiseerd door Roy Stevens, Bertien Franssen, Peter Scheen, Agnes Ruyters, Jef Franssen, Hub Errens senior, Hub Errens junior, Ton Boesten, Ernst de Lange, Raimond Schuschke, Peter de Esch en Ben Paas. Tevens werden er een 100 tal trainingspakken in bruikleen aan het SWV judo Limburg gegeven. In 1995 verlieten Raimond Schuschke, Peter de Esch en Ben Paas het SWV daar zij in eerste instantie in het SWV waren gekomen via Judovereniging Voerendaal. Deze vereniging was een jaar eerder uit het SWV gestapt. In 1997 is er een discussie tussen Hub Errens junior en het bestuur van het SWV ontstaan met betrekking tot het werven van sponsors voor de individuele judoka, bekend onder het project sponsorbemiddeling. Het bestuur van het SWV vond dat zij alle tijd en middelen in het organiseren van recreatieve evenementen voor de grote groep moest steken. Ook vond het bestuur het een te groot risico om sponsorovereenkomsten aan te gaan. Er wordt overeengekomen een tweede stichting in het leven te roepen: 

  • Stichting Judo Ryu Limburg

    Met medewerking van oud-judoka Notaris Joosten in Gulpen kon op 11 september 1997 de oprichtingsakte getekend worden van Stichting Judo Promotie Team Limburg. De doelstelling van deze nieuwe stichting is het promoten en mogelijk maken van topjudo. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het werven van fondsen waardoor judoka's zo optimaal mogelijk begeleid kunnen worden. Daar de stichting ook met een judoteam wil uitkomen op districts- en nationale kampioenschappen, moest er een aansluitnummer worden aangevraagd bij de Judo Bond Nederland. Het bestuur van District Limburg diende hier bezwaar tegen in. Als reden werd aangegeven dat de naam Judo Promotie Team Limburg verwisseld kon werd met het District Limburg. Tevens vond het Districtsbestuur dat de doelstelling van de stichting en het District Limburg gelijk waren, en dat de stichting dus een concurrent was van het District. Nadat er diverse gesprekken met diverse districtbestuurders hadden plaatsgevonden en de naam van de stichting veranderd was in Judo Ryu Limburg (14 juli 1999) gaf het Districtsbestuur haar akkoord en kreeg de stichting haar eigen aansluitnummer in oktober 1999. Nu konden een aantal zaken worden opgestart, zoals het werven van sponsors, maar eerst moest geinvesteerd worden om naamsbekendheid te krijgen. In de laatste helft van 2001 kreeg het promoten van Stichting Judo Ryu Limburg bij diverse verenigingen de aandacht. 

  • Doelstellingen van de Stichting.

    De sportieve doelstelling van de stichting is ervoor zorg te dragen dat de judoka's maximaal kunnen presteren. Hierbij wordt niet zo zeer naar de belangen van de verenigingen of sportschool gekeken, maar naar die van de individuele judoka. Hierbij geeft de judoka zelf zijn / haar doelstellingen aan.


    Hoe deze doelstellingen te bereiken?


    De stichting tracht deze doelen onder meer te bereiken door:


    - het opzetten van centrale trainingen;

    - evenementen op het gebied van de judosport te organiseren;

    - de nodige accommodatie aan te brengen en in stand te houden;

    - het deelnemen aan en organiseren van daartoe geeigende stage's, wedstrijden enz.

    - het houden van cursussen en voorlichtingsbijeenkomsten;

    - enz.


    Om structuur aan te brengen en beleidsverantwoordelijkheid te dragen voor het judo in al haar facetten en daarmee te voldoen aan de doelstellingen, heeft het stichtingsbestuur zich de taak gesteld om de judosport te bevorderen. Het stichtingsbestuur wil met een gestructureerde aanpak, voor wat betreft de benodigde financiële middelen en een totaal aanbod van wedstrijd- en techniektrainingen, trainingsstages, nationale- en internationale wedstrijden en (kwaliteits) begeleiding, het voor gemotiveerde judoka's langdurig mogelijk maken om tot optimale sportprestaties te kunnen komen, aangepast aan de eisen die het nationale- en internationale niveau van het judo aan de kwaliteit van de judoka's stelt.


        

         

        

Share by: